Te is tehetsz a klímaváltozás ellen. Építkezz zölden!

Ingatlantájoló.hu 2019.07.12 03:34:16

Manapság lépten-nyomon a klímaváltozás problémájába botlunk, és egyre inkább tudatosul mindenkiben, hogy csak úgy tehetünk ellene, ha mindannyian teszünk valamit. A környezetvédelemnek számtalan módja van, és még építkezéskor is tehetünk azért, hogy a Föld évtizedek múlva is egy élhető hely maradjon. Nézzük, hogyan!


 

Már a tervezésnél

Ha úgy döntünk, hogy egy ház felépítésével, illetve későbbi fenntartásával a lehető legkevésbé szeretnénk terhelni a környezetet, akkor erre már a tervezésnél is gondolni kell. Bizonyos anyagokat, technológiákat például már ekkor be kell építenünk, míg vannak később beépíthető technológiák, de ezeknek is meg kell teremteni az előfeltételeit.

Ha például helyi építőanyagokat használnánk fel, azt értelemszerűen nem lehet utólag beépíteni, de egy később felszerelésre kerülő napelem rendszer esetében is már most gondolnunk kell arra, hogy a tető annak fogadására alkalmas legyen.

Az épületek ökológiai lábnyoma

Egy épület ökológiai lábnyomának méretét befolyásolja, hogy az építkezés során mennyire bolygatjuk meg a környezetet, milyen messziről szállítjuk az építőanyagokat, illetve a felhasznált építőanyagok mennyire lesznek újrahasznosíthatóak, vagy elbomlanak-e, ha az épület egyszer majd bontásra kerül.

Ahhoz, hogy az épület ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen, érdemes például helyben előállított anyagokból építkezni, amire jó példa ez a vöröskő téglából épült ház Kővágóörsön.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ahhoz pedig, hogy az építkezés során a lehető legkevésbé bolygassuk meg a környezetet, azon túl, hogy nem vágunk ki egyetlen fát sem, érdemes figyelnünk arra is, hogy a talaj ökoszisztémáját a lehető legkevésbé bolygassuk meg. Ezt úgy tehetjük meg, hogy minél kisebb alapterületű házat építünk, vagy a házat cölöpökre építjük, ami a hegyoldalakban különösen jó megoldás lehet.

Kép forrása: treehugger.com

Az épületek fenntartása

Az épületek nemcsak építésük, hanem fenntartásuk során is szennyezik a környezetet, azaz szennyezzük mi, emberek, akik benne élünk, és ennek során, hűtjük, fűtjük, ivóvizet használunk, szennyvizet termelünk, és fogyasztjuk az elektromos áramot.

Az hogy mindezt csökkentsük pedig nemcsak környezetünk érdeke, hanem a saját gazdasági érdekünk is, hiszen nem mindegy mennyit fizetünk mindezekért.

Passzívházak

Az épületek gazdaságos hűtése-fűtése a leghatékonyabban passzívház technológiával valósítható meg, melynek első lépése a megfelelő tájolás, és itt már vissza is tértünk ahhoz, hogy miért érdemes a kérdéssel már a tervezésnél foglalkozni.

A tájolás után a második legfontosabb dolog a hőszigetelés, mind a lábazat, a falak, a födém és a nyílászárók tekintetében, melyeket nem passzívházak esetén is egyre többen alkalmaznak utólagosan.

A harmadik maga a megfelelő hűtő-fűtő rendszer, melyet közel nulla energiaigénnyel csak hővisszanyerős szellőzőrendszerrel lehet biztosítani.

Ez a Kápolnásnyéki 3 lakásos családi ház például tökéletesen kielégíti a passzívház fogalmát. A természetes építőanyagokon, és a hőszigetelésen túl, a fűtést, sőt még a melegvíz előállítást is hőszivattyú biztosítja. Az elektromos áramot napelemek termelik, a víz csak a két felső lakás konyhájába van bekötve, de ide is klórmentesítő és tisztító berendezésen keresztül kerül. Csatorna nincs az utcába bevezetve, de a víz egy egyedi biológiai szennyvíztisztítón keresztül tisztul, és az így tisztított vizet lehet öntözésre használni. A fürdőszobákban és a háztartási gépek üzemeltetéséhez nem ivóvizet, hanem saját fúrt kút vizét használják.

Még több képért kattintson a fotóra!

Napenergia

A napenergia, mint megújuló energia használata elsősorban az elektromos áram előállításban ismeretes, de hőenergia előállítására is alkalmas. Ezen a ponton kell megkülönböztetnünk a napelemeket és a napkollektorokat.

A napelem ugyanis villamos energiát állít elő, amit felhasználhatunk, tárolhatunk és szállíthatunk villamossági eszközök által, míg a napkollektor egy olyan folyadékot tartalmaz, amelyet a kollektor felmelegít, és ezt is felhasználhatjuk, tárolhatjuk vagy szállíthatjuk csak gépészeti eszközök által.

A napkollektor a napenergiát nagyobb hatékonysággal tudja hasznosítani, ugyanakkor a napkollektor által nyert energiát nem lehet veszteség nélkül tárolni. A lényeg körülbelül annyi tehát, hogy el kell döntenünk, hogy villamos energiát vagy hőenergiát szeretnénk inkább, és ez alapján dönthetünk a két lehetőség között.

Esővíz újrahasznosítása

Az épület gazdaságos fenntartásához jól jöhet még az esővíz újrahasznosítása. Sokaknak van esővízgyűjtő ciszternájuk, de ezt a legtöbben csak locsolásra használják, pedig mosásra és takarításra is jó lehet. Ennek a bábonymegyeri családi háznak a ciszternájából például ülepítéssel és tisztítással (ezüst aktív szénszűrőn keresztül) kerül be a házba a bevizsgált, ivóvíz minőségű víz.

Még több képért kattintson a fotóra!

Okos technológia

Az okos technológia is sokat segíthet abban, hogy kevesebb energiát használjunk, így kevésbé terheljük környezetünket. Érdemes legalább egy programozható termosztátot beszereznünk, de okos technológiával távolról irányíthatjuk otthonunk áramfogyasztását, árnyékolását is.

 

Hozzászólások